Родена в Алкала де Енарес, принцеса Екатерина е сгодена за английския

...
Родена в Алкала де Енарес, принцеса Екатерина е сгодена за английския
Коментари Харесай

Шестте съпруги на Хенри VIII


Родена в Алкала де Енарес, принцеса Екатерина е сгодена за британския принц Артър още на тригодишна възраст. Благочестива католичка, тя е омъжена за Хенри близо 24 години и в никакъв случай не е признава анулацията на техния съюз. Въпросът за брака на Хенри е от първостепенно значение за Англия през 1502 година, след гибелта на по-големия му брат Артър. Като нов правоприемник на трона, Хенри би трябвало да продължи прохождащата династия Тюдор. Няма потребност да търси надалеч допустима младоженка: Екатерина Арагонска е най-малката щерка на Фердинанд и Изабела Испанска.

Изглежда съюзът в началото е по взаимна обич, както и за прогрес на династията. Хенри познава Катрин от близо десетилетие и тя е разказана като красива кралица. Но към 1518 година връзките се утежняват. Катрин, която в този момент е на 33, има към този момент най-малко шест бременности за девет години, само че единствено две от децата оцеляват. Младият принц Хал е щастие за кралството, само че единствено 52 дни след раждането му, доста обичаният правоприемник на Хенри почива. Смъртта на принца сломява двойката, само че вярата е възобновена с раждането на принцеса Мери през 1516 година Нейното раждане потвърждава, че Катрин може да роди живо дете, само че може ли да обезпечи наследник? Изглежда Хенри има своите подозрения. Към 1525 година със брачната половинка си, която към този момент не може да ражда деца, и единствено с едно законно дете – щерка му – Хенри стартира да слага под въпрос брака си. Ако съюзът на Катрин и Артър беше завършен; Бог ли го наказваше, че се ожени за вдовицата на брат си?

 Anne boleyn


Връзката на Ан с Хенри довежда до британската реформация. Тя е първата британска кралица, която е обществено екзекутирана.

Хенри има и друга причина да приключи брака си с Екатерин: той е влюбил. Обектът на неговите чувства е Ан Болейн, която се завръща в Англия през 1522 година, след близо седем години живот във френския двор.

Наложително е новото бебе да се роди законно, тъй че на 25 януари 1533 година Хенри се дами за Ан скрито. Тъй като папата към момента отхвърля да приключи предния му брак, е взето монументалното решение да се отхвърли въобще папската власт. На 23 май архиепископ Томас Кранмър удостоверява анулацията и Ан е коронясана на 1 юни на превъзходна гала. Седемгодишното й очакване за корона и крал завършва.

По време на брака Ан претърпява най-малко два спонтанни аборта, вторият от които през януари 1536 година е момче. Но макар неуспеха на Ан да сътвори правоприемник, е необятно публикувано мнението, че Хенри остава предан на жена си. Клюките и интригите в двора обаче ще трансформират мнението му.

Слуховете за нейната невярност се появяват, откакто една дама разказва личния си свободен живот като „ малко като този на кралицата “. Хенри, който цени целомъдрието на съпругите си на първо място, заповяда на основния си министър Томас Кромуел да проверява, като му споделя „ в случай че се окаже, че сведенията ви са погрешни, ще получите болезнената смърт на обвинената. “ Затова не е чудно, че до май 1536 година Кромуел открива „ доказателства “ за прелюбодейство, блудничество и скрит план за гибелта на краля.

Обезглавяването на Ан, от ръцете на френски главорез, е повратна точка в живота и царуването на Хенри.

 Hans Holbein the Younger - Jane Seymour, Queen of England - Гугъл Art Project


Като придворна дама на Катрин Арагонска и по-късно Ан Болейн, Джейн е единствената от съпругите на Хенри, която получава заравяне на кралица, макар обстоятелството, че в никакъв случай не е коронована

Докато Ан среща ужасния си край, Хенри, в този момент на 45 години и без мъжки правоприемник, към този момент е намерил третата си брачна половинка – Джейн Сиймур. Скромна, спокойна и нежна, 27-годишната Джейн беше диаметралност на Ан както по външен тип, по този начин и по характер и в границите на 24 часа след гибелта на Ан Хенри и Джейн са сгодени.

Когато Хенри научава, че новата му жена е бременна при започване на 1537 година, той поставя огромни старания, с цел да подсигурява, че всяка нейна волност е задоволена – даже изпраща пъдпъдъчи яйца от Франция. Но за жалост тя умира след затруднения при раждането.

 Anne of Cleves, by Hans Holbein the Younger


Родена в Дюселдорф, Ан е не изключително неизискана по стандартите на Тюдорите. Тя е наричана „ Любимата сестра на краля “ след анулирането на брака й с Хенри.

За първи път Хенри вижда идната си младоженка на портрет на придворния художник Ханс Холбейн, на който тя е изобразена като красива и сдържана на тип жена. Но най-малко за Хенри разликата сред портрета и действителността е голяма и откакто се среща с Ан, твърди се, че избухва пред своите съветници: „ Не я одобрявам! Не я одобрявам! “ Срещата е злополука.

Бракът продължава само 6 месеца – Хенри твърди, че не е в положение да поддържа съюза и очите му към този момент са ориентирани другаде.

 HowardCatherine02


Братовчедка на Ан Болейн, Катрин е отгледана в семейството на мащехата на татко си в двореца Ламбет. Нейната недискретност и връзка с велможа й костват живота

Вече на близо 50, Хенри още веднъж се е влюбил: в 19-годишната Катрин Хауърд. За застаряващия и болен крал Катрин е всичко, което една кралица би трябвало да бъде: послушна, плодородна и целомъдрена. Катрин обича лукса на двора и брачният партньор й я обсипва със скъпи дарове. Но единствено 14 месеца след брака, на Хенри са показани доказателства за изневярата на Катрин: на 13 февруари 1542 година неговата „ роза без тръни “ е обезглавена.

 Catherine Parr from NPG

След гибелта на предната Катрин, Хенри потъва в дълбока меланхолия и без нова брачна половинка, която да го разсейва, неговият раздразним манталитет прави двора много рисково място. Самотният монарх се нуждае от спътница и през 1543 година, когато в Лондон избухва чума, Хенри се дами за към този момент два пъти овдовялата Катрин Пар в двореца Хамптън Корт.

На 31-годишна възраст Катрин е слаба и привлекателна, има дълбока обич към ученето и предпочитание за религиозна промяна. Тя бързо се утвърждава като главно въздействие в живота на Хенри, развива връзки с кралските деца и се грижи за краля.

Позицията й наподобява непоклатима, само че през 1546 година Катрин съвсем става трета жертва на острието на палача, когато пристрастеността й към „ новата религия “ (протестантството) й донася обвинявания в разкол. Предупредена, Катрин се насочи към покоите си, потвърждавайки, че е смъртно болна; когато Хенри се втурна на нейна страна, тя съумява да отбрани себе си и дейностите си. Катрин надживява Хенри – както и Ана Клевска – само че не е на страната на краля, когато той умря през 1547 година Когато той почива, мисли, че е обезпечил продължаването на династия Тюдор.

Но заровен до обичаната си Джейн Сиймур в замъка Уиндзор, Хенри никой не би могъл да знае, че точно дъщерите му – Мери и Елизабет – ще трансформират хода на английската история.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР